Traieste in prezent

IMG_20140316_132015“Fiecare zi este o viata noua pentru omul intelept”.“Am invatat sa uit ziua de ieri si sa nu ma gandesc la ziua de maine. In fiecare dimineata imi spuneam: Astazi este o noua viata.”  E. K. Shields

Azi  vorbim  despre rolul important al puterii prezentului si al gandurilor noastre asupra vietii noastre. Ti s-a intamplat sa te gandesti cateodata la vrute si nevrute, fara sa te poti opri? Ti s-a intamplat sa te gandesti la o situatie neplacuta din care vrei sa iesi si sa o intorci pe toate partile, fara sa gasesti o solutie? Hei bine, si mie mi s-a intamplat sa ma las prinsa in vartejul ideilor. Ce se intampla atunci cu noi? Pur si simplu ne chinuim singuri. De ce? Pentru ca mintea noastra in acele momente judeca prin prisma experientelor din trecut cu teama ca acestea se vor repeta in viitor.

Ce poti face pentru a iesi din aceasta cusca a gandurilor, care iti consuma foarte multa energie si timp ( iti spun din propria experienta)?

Primul pas este sa fii mereu ocupat cu ceva. In momentul in care ii dai mintii de lucru, ceva plictisitor, ea se retrage si te lasa in pace.

Al doilea pas este sa profiti de momentele in care mintea tace si pur si simplu, sa te observi fara sa te judeci, sa fii constient de faptul ca tu in aceasta clipa de exemplu, traiesti. Sa constati ca tu traiesti, ai un corp minunat, care te slujeste de dimineata pana seara si sa fii recunoscator pentru el. Chiar acum in aceasta clipa poti sa te bucuri si sa fii recunoscator pentru faptul ca ai doi ochi care pot citi aceste randuri!!!!

Al treilea pas este sa inveti sa traiesti viata pe zile. Sa te bucuri la maxim de viata, de dimineata pana seara; viata adevarata exista acum in aceasta clipa. Tu poti sa profiti de timpul pe care il ai la dispozitie pana la sfarsitul zilei.

Intr-o zi, o prietena mi-a spus asa: ” Acum in aceasta clipa nu am bani, peste o ora nu se stie, este posibil sa am…” Asa si tu sa zicem, in aceasta clipa nu esti perfect constient de viata din tine si din jurul tau, insa peste o ora nu se stie, ai sa iti simti corpul si sufletul si ai sa te bucuri de faptul ca pur si simplu traiesti. Esti in viata!!!

Al patrulea pas, cel mai important dintre toate zic eu, este sa traiesti in prezent. Stiu ca in ultima vreme ai tot auzit vorba aceasta si deja poate te-ai saturat de ea. Chiar si eu mai zic cateodata in sinea mea: de ce toti maestrii spirituali vorbesc despre acest timp prezent? Ce face timpul acesta prezent?? Cum poate timpul acesta prezent sa iti asigure linistea interioara, de care avem nevoie mereu, si acasa, si pe strada si la serviciu, si in excursii si oriunde am fi?

Cum sa atingi acest timp prezent??  Hai sa vedem din nou ce inseamna cuvantul prezent. Bun.

“ PREZÉNT, -, prezenti, -te, adj., s. n. I. Adj. 1. Care se afla în acelasi loc cu vorbitorul sau în locul la care se refera vorbitorul: de fata (Cu valoare de interjectie) Formula prin care cei de fata raspund la apelul nominal.  Existent. 2. Care se petrece în timpul vietii vorbitorului sau în epoca la care el se refera; actual, contemporan; care se petrece chiar acum, în momentul de fata de care esti constient, la care te gândesti sau care te preocupa la un moment dat. II. S. n. 1. Perioada de timp variabila, conceputa ca o unitate distincta între trecut si viitor; epoca, timpul actual, contemporan; contemporaneitate; p. ext. situatie actuala Loc. adv. În prezent = azi, acum. 2. (Gram.) Timp al verbului care arata ca actiunea se petrece în momentul vorbirii ; Prezent istoric = prezent cu valoare de perfect, care se întrebuinteaza de obicei în naratiune pentru a da stilului o mai mare forta de evocare. – Din lat. praesens, -ntis, fr. présent. “

Am redat textul in intregime din dex, special pentru ca tu sa vezi exact cum scrie acolo si sa intelegi singur sensul cuvantului.

Eu iti scriu ca sunt fascinata sa constientizez din nou, ca actiunea se petrece chiar acum in timp ce eu iti scriu cu drag aceste randuri. Eu traiesc acum in timp ce scriu, nu in trecut si nici in viitor. Viata mea este de fata chiar acum, ea se afla aici, acum in locul in care ma aflu. Viata mea nu se afla nici in trecut cand eu am avut nu stiu ce experiente si nici in viitorul care inca nu exista.Viata mea se petrece chiar acum in timp ce scriu … Eu traiesc in timp ce stau acum in fata calculatorului si ma gandesc la frumusetea acestui prezent. Tu traiesti chiar acum in timp ce citesti aceste idei.

Vezi ce bine este sa stii adevaratul inteles al cuvintelor? Viata mea si a ta este aici!!!!!!!!!!! In acest loc!!! In acest punct din spatiu! Tu respiri aerul din jurul tau!

Asa-i ca te simti mai bine? Si eu ma simt extraordinar!!! Recunosc!!

Asa ca hai sa fim mai constienti de gandurile noastre si de locul in care ne aflam. Mai exact sa fim constienti de locul in care se afla corpul tau. Corpul tau este aici si acum, nu este in mintea care te duce in trecut sau in viitor. Minunat!!!

Un bun exemplu ar fi sa constientizezi ceea ce faci vorbind in gand, exact ca atunci cand esti la volanul unei masini. Cand conduci, tu gandesti clipa de clipa miscarile pe care le faci: acum o iau la dreapta, acum pun frana, semnalizez, inaintez usor sau cu viteza in functie de trafic. Este clar ca in timp ce conduci esti perfect constient ca trupul tau se afla in masina… Este bine sa ne gandim la ceea ce facem in prezent mereu.

O sa zici: eu stiu ce fac mereu. Da? Bine! Stii mereu, unde iti pui cheile de la masina sau de la casa? Sau ti s-a intamplat vreodata sa incui masina cu cheile inauntru?? Ha!Ha!Ha!

Eu recunosc ca mai uit unde pun cheile. Este spre binele nostru sa fim constienti mereu!!! Ce insemna constienta? Deja aici este vorba de un alt subiect despre care voi scrie data viitoare.

Pana atunci, daca ti-a placut articolul meu, te rog sa il transmiti mai departe printr-un like&share.

Multumesc,

Maria

 

This entry was posted in Dezvoltare spirituala. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.