Cum sa fii tratat cu respect

respect2

Buna! Azi iti scriu o bucatica din cartea lui Paul Ferrini, intitulata “Miracolul Iubirii” citita de curand, la Roma. Mai precis, este vorba de un fragment care se cheama “Egalitate si respect reciproc”. Inteleptul scriitor spune asa: ”Pentru a te simti egal cu ceilalti, trebuie sa fii dispus sa-i tratezi cu demnitate si respect. Mai mult decat atat, trebuie sa-ti fie clar faptul ca astepti sa fii tratat cu respect de catre toti ceilalti oameni din viata ta – sotie, parintii, copii, prieteni, oamenii de la serviciu, chiar si straini.

            Oamenii care sunt critici la adresa celorlalti se simt neiubiti si de aceea ii vad pe ceilalti ca fiind nedemni de a fi iubiti. Judecatile pe care le emit cu privire la ceilalti constituie iluzii personale, care le intuneca constiinta si le degradeaza calitatea vietii. Ei cred ca, datorita perceptiilor proprii, au ceva de spus despre oamenii pe care ii judeca – dar nu este asa. Judecatile, criticile, plangerile si atacurile spun foarte mult despre propria lor constiinta si foarte putin, daca nu cumva aproape nimic, despre cea a celorlalti.

            Atunci cand cineva te judeca, te critica, sau este agresiv cu tine, te rog sa-i spui imediat acelei persoane exact ce simti. Fa-o fara sa blamezi, sau sa ataci la randul tau – dar cere clar sa fii tratat cu respect. Acesta este dreptul tau si a te respecta este responsabilitatea celeilalte persoane.

            Nu permite cuiva sa te trateze fara amabilitate sau sa te acuze pe nedrept, fara sa te aperi. Atentie, eu nu iti spun sa ataci, sau te razbuni la randul tau. Iti spun, pur si simplu, sa iei atitudine si sa insisti sa fii tratat cu respect. Atunci cand intorci celalalt obraz, tu ii spui, de fapt, celui care e violent cu tine, sa se gandeasca inca o data si sa faca alta alegere.

            Important este sa te opui la orice manifestare lipsita de respect, exact atunci cand se intampla. Altfel, vei avea resentimente si te vei considera indreptatit sa emiti judecati la adresa persoanei care te-a criticat sau atacat. Aceasta inseamna, dupa cum stii, a fi pasiv/agresiv. A te razbuna cu incetul, in timp, nu este catusi de putin mai bine decat a te razbuna pe loc. Cheia consta in a nu te razbuna deloc si a lua atitudine, clar si cu fermitate – fara a leza demnitatea celeilalte persoane.

            Daca nu stii in adancul fiintei tale, ca meriti sa fii tratat cu amabilitate, te vei pune in situatia de a suporta, in mod inutil, tot feluri de abuzuri – si iti vei permite sa devii o victima. A fi o victima care-si cedeaza o parte din forta in fata celorlalti, nu reprezinta un mod spiritualizat de a fi. Este un mod de a fi absolut iresponsabil – atat fata de tine, cat si fata de cealalta persoana.

            Nu-i dai cuiva forta, dandu-i din forta ta. In schimb, ii dai un fals simt al responsabilitatii si controlului, care-l impiedica sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata. Acest aranjament inseamna co-dependenta si negare reciproca. Atunci cand o persoana nu-si poate duce propria greutate, celalalt trebuie sa si-o duca atat pe a lui, cat si pe a ei.Rezultatul este ca amandoua- si nu numai persoana care si-a cedat forta – devin slabe, obosite, descurajate si pline de resentimente. Pentru ca o relatie intre doi oameni sa functioneze, fiecare dintre ei trebuie sa-si asume raspunderea de a-l trata pe celalalt cu demnitate si respect. Aceasta creeaza o baza de incredere si consideratie reciproca, pe care se poate construi un raport de egalitate autentica.”

            Si tu este bine sa stabilesti in mod constient ca doresti sa fii tratat cu respect de catre oricine.

            Daca partenerul tau de viata incepe sa te judece sub orice forma, nu conteaza cum, spune-i clar si raspicat sa te trateze cu amabilitate si respect. Respectul inseamna o atitudine de inalta stima fata de o persoana; pretuirea deosebita a omului din fata ta. Insista cu frumosul sa fii tratat cu respect pe loc, altfel vei avea resentimente si tu vei incepe sa il judeci pe partenerul tau pentru ceea ce ti-a facut. Undeva in sufletul tau va ramane un gust amar al dezamagirii ca ai fost judecat de fiinta iubita, desi tu nu procedezi asa la randul tau.

            Invata ca meriti sa fii tratat cu respect, chiar daca sa zicem in anumite situatii nu esti la inaltimea asteptarilor partenerului tau. Orice lucru se invata, daca vrei cu adevarat. Nu trebuie sa iti iasa din prima, prin exercitiu si rabdare poti deveni foarte bun in orice.

            In momentul in care ai fost abuzat printr-o judecata emisa de oricine, nu conteaza, ia atitudine clara si apara-te comportandu-te cu respect fata de persoana respectiva, fara a judeca la randul tau. E putin mai greu, sa reactionezi cu calmitate atunci cand iti este atacata personalitatea, dar cea mai buna aparare este sa nu rezonezi cu vibratia negativa transmisa de cel care te judeca.

            De ce sa suferi daca, sa zicem, ca ai facut ceva mai putin bine, cand tu stii ca poti oricand sa faci acel lucru perfect daca vrei si daca chiar ai nevoie de acea abilitate?? De fapt, prin judecata negativa emisa tu ai fost atacat energetic si daca tu accepti acest lucru si nu iei atitudine, suferi degeaba. Atitudinea ta sa nu fie ca un atac impotriva persoanei care te-a judecat, ci sa ceri sa fii tratat cu respect. Reactia ta sa izvoreasca din credinta si increderea in tine ca poti sa faci orice, chiar daca altcineva iti spune contrariul (inclusiv fiinta pe care o iubesti).

            Nici o fiinta umana nu-ti apartine, oricare ar fi legatura dintre voi. Nici o femeie nu-i apartine sotului ei, nici un barbat nu apartine sotiei lui, nici un copil nu apartine parintilor lui. Atunci cand credem ca cineva ne apartine, avem tendinta de a-i dirija viata in locul sau. Aceasta conduce la o situatie foarte nearmonioasa. Numai atunci cand intelegem ca aceste persoane nu ne apartin, ca ele trebuie sa traiasca dupa motivele lor proprii, vom inceta sa le conducem viata in locul lor. Si vom descoperi ca putem trai impreuna in armonie.

            Si tu poti sa fii respectat cu adevarat de toata lumea. Meriti pentru ca esti un om bun, care la randul sau ii trateaza pe ceilalti cu stima si apreciere. Si, cel mai important lucru, invata sa te respecti tu pe tine insuti mai intai si astfel si ceilalti te vor respecta 100%.

            Multumesc pentru respectul pe care l-ai acordat mie si articolului meu si te rog sa il transmiti mai departe printr-un like&share.

            Cu drag si respect pentru tine,

             Maria

This entry was posted in Relatii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.