Cum sa treci peste critici

accept_reject_312x212_157x157[1]Buna, astazi am sa iti spun povestea unei prietene bune. Ce i s-a intamplat? Intr-o zi total pe neasteptate, a aflat de la varul ei, ca sotia acestuia, cu care se intelegea in limita posibilitatilor, are o parere mai putin buna despre ea.

Cum a reactionat prietena mea afland cele de mai sus? S-a infuriat, nu ii venea sa creada ca, desi niciodata nu a intervenit in viata celor doi, desi ii povestise foarte multe lucruri sotiei acestuia, cu toate acestea prietena mea era considerata a fi un exemplu negativ.

Tie ti se intampla  sa ai un var sau un frate, pe care de cand s-a casatorit, il vezi mai rar, sau abia mai vorbesti din cand in cand cu el la telefon, cu intentia clara de a nu interveni sau aparea discutii in familia acestuia, ca de, sotia acestuia are alte preferinte de socializare?

Daca da, afla ca si prietena mea este in aceeasi situatie si a ajuns la o concluzie, pe care ti-o spun si tie:

“Sa nu te deranjeze niciodata ce spune lumea, atat timp cat stii, in inima ta, ca ai dreptate.” Pana sa ajunga la aceasta solutie a inceput si prietena mea sa o critice pe sotia varului ei, suparata de cele aflate si uite asa a picat in capcana de a critica la randul ei.

Asadar, primul pas pe care este necesar sa il faci in momentul in care esti criticat, este sa reactionezi intelept si sa refuzi sa iei acest lucru ca pe ceva personal. Nu are rost, este pierdere de timp si energie sa te superi pe cel care te judeca. Oamenii se simt mai bine cand ii judeca pe cei mai realizati decat ei. Cea mai buna aparare este sa fi indiferent, sa iti vezi de viata ta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Al doilea pas, foarte important, este sa inveti din aceasta critica si sa constientizezi ca de fapt, cel care te-a criticat este de fapt propria ta oglinda. Mai sunt tipare in tine care atrag persoane care critica, pentru ca tu procedezi asa cu tine insati.

Judecata si critica altor persoane este de fapt, o autolimitare. Judecand si criticand pe altii, tu iti faci rau singur. Te adancesti in energia celui care te-a criticat si preiei starea aceluia, care reprezinta de fapt propria sa nemultumire fata de sine insasi. De ce? De cate ori nu iti place de tine, te critici. Ca te judeci pe tine sau pe altul, nu are importanta, efectul este acelasi. Cauza este de fapt, lipsa de aprobare fata de tine insati, tu nu esti de acord cu tine insati.

Si uite asa, rezulta cel de-al treilea pas: sa te aprobi pe tine insati indiferent de ceea ce faci, fara sa te mai critici. Spune-ti de cate ori iti aduci aminte in cursul unei zile: Ma aprob pe mine insami! Aceasta aprobare, inseamna ca tu te accepti exact asa cum esti si te iubesti pe tine insati neconditionat. Si ce daca spui de sute de ori aceasta afirmatie? Nu este o exagerare. Crede-ma ca nu realizezi, cate lucruri mai putin pozitive despre tine insati iti spui in gand in timpul unei zile.

Daca prietena mea s-ar fi iubit pe sine insasi mai mult, ea nu s-ar fi suparat pe sotia varului ei, nu ar fi procedat la fel ca ea, criticand-o.

Un lucru e sigur, prietena mea si-a dat seama ca viata varului ei este alegerea lui personala si ca fiecare culege ceea ce a semanat. Daca intervine in viata lui, ii preia ea lectiile.

Tu te critici pe tine insati sau pe altii? Daca da, atunci ai de lucru. Este bine sa vorbim frumos despre noi si de altii ca sa ne facem un bine noua insine.

Eu cred ca putem sa schimbam vechile tipare de gandire critica la adresa altor oameni, daca constientizam din ce in ce mai multi importanta gandirii pozitive. E necesar sa aplicam gandirea pozitiva si cu privire la semenii nostri si sa fim mai ingaduitori si toleranti. Sa intelegem ca de fapt de cate ori ne critica cineva, acea persoana se critica pe sine insasi in primul rand.

Tot ceea ce reprosam altora este valabil pentru noi.

Va multumesc pentru timpul pe care mi l-ati acordat si va doresc sa aveti parte doar de ganduri bune, de lauda fata de voi insiva si alti oameni din viata voastra!

Cu drag,

Maria

PS: Este gratis sa gandesti frumos despre altii si iti face tie bine!

Dumnezeu ne accepta pe toti la fel, indiferent de ceea ce facem si spunem!

This entry was posted in Relatii, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.